» Servicii » Sisteme de monitorizare
Sisteme de monitorizare

Sisteme de monitorizare

Instalarea sistemelor de monitorizare are ca scop principal protecția vieții și a bunurilor. Ele nu doar că oferă o privire din interior asupra vieții căminelor, firmelor şi companiilor, ci, în unele cazuri nedorite, slujesc şi ca dovezi. Persoanele autorizate, din orice colţ al lumii, pot viziona imaginile live sau înregistrate. Şi asta pentru că sistemele actuale dau posibilitatea de a le accesa, prin calculatoare, tablete și telefoane inteligente.

În timp ce în trecut erau folosite exclusiv de firme, companii și bănci, astăzi sistemele de monitorizare se răspândesc din ce în ce mai mult şi în sectorul privat. Acest lucru este posibil deoarece prețurile sunt de-acum la îndemăna şi a persoanelor fizice. Deoarece sunt potrivite doar pentru monitorizare, au, în general, doar un rol complementar alături de celelalte structuri de securitate.

Care sunt obiectivele recomandate pentru a fi ţinute sub supraveghere?

- intrările magazinelor

- casele de marcat și a fluxul numerar

- intrările, uşile, ferestrele şi alte puncte posibile de intrare în case

- garaje, şoproane, locurile unde se găsesc autovehicule şi alte unelte şi utilaje de grădinărit.

Care sunt criteriile de luat în considerare la instalarea unui astfel de sistem?

- în primul rând, ar trebui să știm exact ce dorim să supraveghem, cu alte cuvinte delimitarea spaţiului de supravegheat.

- care este traficul care se doreşte a fi monitorizat (ex. traficul angajaţilor sau al autovehiculelor).

- dacă este necesar ca chipurile sau numerele de înmatriculare să fie recognoscibile.

- dacă este sau nu necesară vizualizarea nocturnă (în funcţie de existenţa sau nu a unui sistem de iluminare sau dacă este camera cea care iluminează zona).

Cunoscând aceste considerente, se trece la pasul următor, şi anume la determinarea tipului sistemului, al camerelor, al DVD-ului/plăcii de captură pe care le vom alege.

Tipuri sisteme de monitorizare:

Distingem, în primul rând, tipurile de sisteme analogice. Acestea sunt sisteme tradiţionale de securitate DVR. Sistemul nu este perfect, dar potrivit pentru sarcini generale. Dispun de o unitate centrală, către care se transmit imaginile capturate de camere.

Aceste imagini sunt procesate de către această unitate, care le înregistrează și le stochează. Avantajul acestor sisteme este mai ales prețul.

Cel de-al doilea tip de sistem cu cameră este sistemul IP. Prezintă numeroase avantaje faţă de sistemul analog, în schimb şi preţul lor este mai mare, din cauza nivelului tehnologic mai ridicat pe care-l reprezintă.

Au capacitatea de a stoca imaginile capturate la rezoluție înaltă, putând îndeplini în acelaşi timp mai multe funcții.

Stocarea se face pe serverul unui computer.

Permite adăugarea echipamentului de recunoaştere a numărului de înmatriculare sau chiar a persoanelor.

Camerele codifică în format digital imaginile înregistrate, transmiţându-le astfel oriunde prin intermediul internetului, fie către telefoane inteligente, fie către tablete sau computere de birou. Astfel, aceste imagini transmise pot fi vizualizate și, de asemenea, înregistrate imediat, în direct. Urmarea acestei soluții este că prezența dispozitivului de înregistrare în zona supravegheată nu este necesară, deci hoții nu o pot lua.

Camerele de luat vederi

În funcție de sensibilitatea și funcţiile extra ale camerelor, se poate alege dintr-o gamă largă: fixe, cu vizualizare nocturnă, color, alb-negru, cu zoom manual/automat şi focalizare automată/manuală/varifocal. Dar există şi cele cu posibilitate de supraveghere de la distanţă, lucru care face posibilă vizualizarea şi de la distanţă, cu ajutorul telefonului şi a internetului, a zonei monitorizate. Iar cele mai avansate sunt sistemele wireless, fără fir.

Există următoarele tipuri de camere:

- Camerele convenționale: pentru uz privat şi supravegherea unor zone mai mici

- Camere de tip Box: camere de dimensiuni relativ mari, de obicei de formă dreptunghiulară.

- Camere IP: sunt în sine un sistem complet de supraveghere. Pot transmite imaginile înregistrate pe internet.

- Camere Dome: în formă de semisferă, dotate în general cu lentile cu distanță focală fixă.

- Camere ascunse.

- Camere în infraroșu: pentru vizualizare nocturnă

Unităţile de înregistrare

Acestea înregistrează pe hard disk imaginile realizate şi transmise de către camerele de luat vederi.

În principiu, există două tipuri de unităţi de stocare: DVR stand alone/non Pc (care funcţionează independent, fără a depinde de alte echipamente) precum şi DVR card (echipament de înregistare digitală care utilizează PC-ul drept gazdă pentru plăcile specializate de captură). Avantajele DVR-urilor stand alone: nu necesită computer, poate stoca înregistrările chiar a mai multor luni, putându-se în acelaşi timp atribui diferite competenţe (ex. cine are dreptul să şteargă înregistrările sau cine poate viziona înregistrările anumitor camere).